Способи фіксації бентонітового шнура та їх відмінності

Закріпити бентонітовий шнур можна механічним способом або за допомогою герметика.

  • Перший варіант передбачає використання дюбелів. При механічному методі шнур закріплюють уздовж елемента на площинах вертикального і горизонтального розташування. В такому випадку дюбелі встановлюють на відстані 25-30 см.
  • Якщо площа заливного елемента значна, а рівень бічного тиску надвисокий, необхідно підвищити надійність кріплення за допомогою спеціальної просічно-витяжної стальної сітки. Монтують бентонітовий шнур таким чином, щоб він був прикріплений дюбелями до бетонної поверхні разом з сіткою.​

Як з'єднати два шнура поздовжньо?

Щоб закріпити два краї бентонітоваго шнура, їх кінці роздвоюють на довжину 10 або більше сантиметрів. Далі кінці з'єднують між собою методом шпунт-паз, після чого зону стику прикріплюють до основи. Роблять це ретельно, щоб забезпечити надійність конструкції.

Такі монтажні роботи прийнятні для прямих ділянок. Коли робоча зона нерівна і включає складні конфігурації, прокладати бентонітові шнури можна тільки цільним шматком профілю.
Якщо розмір нестандартногї ділянки перевищує довжину шнура, фіксувати його слід в точках доступних і відносно рівних. В цьому випадку необхідно приділяти підвищену увагу якості з'єднання – кріплення повинно бути бездоганно надійним.