Як заливати бетон взимку

Бетонування взимку - це будівельні роботи в умовах мінусових температур. При бетонуванні в холодний період часу потрібно забезпечити технологічно правильне виконання роботи, при цьому дотримуючись підтримки теплового режиму. Для того, щоб структура бетону не порушувалася, необхідно забезпечити твердіння бетону в теплому і вологому середовищі. Не допускається укладання бетону на промерзлі поверхні, покриті льодом і снігом. При зниженні температури бетону потрібно більше часу для набору марочної міцності. Якщо при звичайній середній температурі близько 20-25° C марочна міцність досягається протягом 28 днів, то з приходом холодів цей час збільшується до 35-38 днів. Збереження тепла і позитивної температури важливо для води, що входить до складу бетону.

Для досягнення позитивного результату можна використовувати один з наступних способів:

При використанні протиморозних добавок враховується температура навколишнього середовища. Добавка вводиться в процентному співвідношенні до цементу, а кількість залежить від марки одержуваного бетону. Легко впоратися з цим завданням допоможуть наші матеріали. Наприклад, така протиморозна добавка, як NITCAL- S 45. Добавка працює при температурі до -25°з, прискорює набір міцності і дозволяє отримати високощільний, водонепроникний бетон. Також успішно використовується комбінований протиморозний пластифікатор SANPOL ПМ -8, який працює при температурі до -15°С. Обидві протиморозні добавки уповільнюють процеси корозії, перешкоджають утворенню висолів на поверхні, мають прискорюючу дію, запобігають можливому руйнуванню бетонних конструкцій внаслідок впливу низьких температур.

Для накриття бетону при температурі навколишнього середовища до -3°C часто використовують будівельну ПВХ-плівку. Така плівка дозволить зберегти тепло, що виділяється при гідратації цементу всередині суміші.

Також надійним покривним матеріалом є тришарові мати, виготовлені з шару брезенту, спінений поліетилену і поліетиленової плівки. Вони забезпечують захист від низьких температур, ультрафіолетових променів, атмосферних опадів та іншої вологи.

Метод укриття бетону має свої переваги:

  • економія електроенергії
  • використання власного тепла бетону
  • відносна простота використання

З приходом зими не варто зупиняти будівельні роботи. Просто виберіть метод роботи з бетоном, який підійде саме Вам.