Чим укрити бетон взимку

Головною проблемою зимового бетонування є негативна температура, яка може сильно вплинути на процес схоплення і твердіння бетону. Низька температура від 0°C до 10°C істотно загальмовує процес гідратації цементу. При нормальних умовах і температурі 20°С бетон набирає до 70% міцності за тиждень, а при температурі повітря 5°С термін набору марочної міцності може розтягнутися на 3-4 тижні.

Основне завдання при зимовому бетонуванні при негативних температурах – не дати замерзнути воді, що входить до складу бетону. Слід подбати про збереження тепла до повного досягнення марочної міцності розчину. При температурі від -3°C до 3°C укриття є найдоступнішим і економним способом зберегти тепло і отримати міцний бетон в холодну пору року.

Для збереження тепла досить накрити залитий бетон теплоізоляційним матеріалом, наприклад, теплоізоляційними матами для накривання бетону або будівельної плівкою ПВХ.

  • Теплоізоляційні мати шиють з брезенту, спіненого поліетилену і поліетиленової плівки. Брезент має відмінну зносостійкість і високу ступінь гігроскопічності, витримує механічні пошкодження. Щільність брезенту становить 465 г/м.

Також високу щільність має і спінений поліетилен. Матеріал з полімеризованого етилену стійкий до перепадів температур, відрізняється низькою вологопроникністю, екологічністю.

Для пошиття матів також використовують поліетиленову плівку товщиною 150 мкн. Вона еластична, стійка до механічних пошкоджень, характеризується максимальною міцністю. Температура експлуатації будівельної плівки від -50° С до 60° С.

Часто на будівельних об'єктах для укриття бетону застосовують  будівельну плівку товщиною 200 мкм. Вона захищає бетон від вітру і несприятливих погодних умов, перешкоджає випаровуванню води. Також якщо немає можливості постійно зволожувати бетон – поверхня накривається полімерною будівельною плівкою. При використанні додаткового прогріву тепловими гарматами укриття з будівельної плівки ПВХ застосовується не на поверхні бетону, а накидається на тимчасовий каркас. Під таке накриття ставляться теплові гармати. При цьому процес набору міцності бетону прискорюється.