Герметизація швів в збірних бетонних і залізобетонних конструкціях

Надійно герметизувати шви на об'єктах будівництва і в конструкціях, виготовлених з бетону і залізобетону, допомагають спеціальні гідроізоляційні матеріали. Використання підходящої гідроізоляції забезпечує високу довговічність монолітних конструкцій.
Умовою ефективності герметизації швів і тривалого терміну експлуатації об'єктів є застосування для герметизації якісних матеріалів і своєчасне проведення профільних робіт.
Необхідність даного процесу продиктована нерівномірністю щілин на стиках між панелями будівель, очевидна ще на стадії забудови.
Ця стаття познайомить вас зі специфікою будівельної роботи даного типу і надасть інформацію про актуальні матеріали для її виконання.

Сутність і особливості технології

Під терміном "герметизація швів» розуміють заповнення прогалин між різноманітними, зокрема, будівельними матеріалами, що мають місце на ділянках з'єднання частин конструкції – бетонних, металевих, цегляних, з дерева і т. п.
Герметизація надає швах водонепроникність, робить їх повітронепроникними, запобігає потраплянню в зони стиків пилу та інших сторонніх речовин.

Вибирають засоби для такого процесу, враховуючи умови експлуатації об'єктів і будматеріали, які необхідно з'єднувати.

Найчастіше для цього користуються наступними видами герметик:

Перш ніж приступити до герметизації швів, робочу поверхню готують, очищають від бруду. На етапі підготовки користуються шліфувальними інструментами, спиртом, миючими засобами.
Після цього на чистий сухий шов наносять герметик за допомогою спеціального інструментарію. Найбільш поширений варіант-пістолет для герметизації.
Нанесене таким чином засіб пригладжують – пальцем або за допомогою інших інструментів. Ця речовина повинна залишатися на поверхні до затвердіння.
Герметизацію швів вважають обов'язковою складовою будівельних робіт. Завдяки цьому процесу забезпечується збереження тепла в будівлях і їх необхідний захист від впливу потенційно небезпечних факторів навколишнього середовища.