Для чого використовується поліпропіленова фібра

Застосування поліпропіленової фібри в цементних стяжках та бетонних сумішах дозволяє отримати чимало додаткових переваг у порівняні зі застосуванням тільки  звичайного сталевого арматурного каркасу. Фібра значно зменшує тріщино-утворення на ранній стадії усадки, тоді як сталевий арматурний каркас працює на зниження розвитку усадочних тріщин на поверхні стяжки та утримання матеріалу з тріщинами, що вже з'явилися. Тобто, сталева сітка працює лише тоді, коли стяжка вже потріскалась.

Як запобігти розтріскуванню на ранніх стадіях застигання бетону?

Поліпропіленова фібра - це сотні мільйонів найтонших шовковистих поліпропіленових волокон в кожному 1 м³ бетону, рівномірно розподілених по всій масі.  Приймаючи  усадочні напруги бетону, в значній мірі знижує мікропластичну усадку та тріщино-утворення в процесі твердіння бетону.


Підвищує здатність бетону до деформації без руйнування у критичний період — перших 2-6 годин після укладання. Завдяки цьому зменшується кількість і розмір тріщин, що в подальшому сприяє збереженню внутрішньої міцності бетону. На пізніших етапах, коли бетон схопився і починає давати усадку, поліпропіленова фібра тримає край тріщини та знижує ризик розлому.

Для чого потрібно застосовувати поліпропіленову фібру?

Поліпропіленова фібра служить мікроармуванню бетону з метою максимального зменшення числа мікротріщин (>95%), що проявляються на початкових етапах застигання бетону. Знижується поглинання вологи на 33-44% та зменшення виділення води за допомогою ефективного контролю гідратації. Завдяки контролю за виступом води на поверхню знижується утворення тріщин під час пластичного осідання, тим самим знижується внутрішнє навантаження. Фібру також застосовують для підвищення стійкості до низьких температур, так як  поліпропіленова фібра вносить у бетон незначну кількість повітря та зменшує кількість водних каналів у бетоні,  що дозволяє вільній воді розширюватися та стискатися у циклі замерзання – відтавання. Бетон, що містить фібру, має значно більший опір удару і стійкість до розколювання в порівнянні зі звичайним бетоном. Фібра попереджає пошкодження країв з'єднань у бетонних плитах перекриттів та в збірних залізобетонних конструкціях, на різних бетонних поверхнях, ребрах та кутах., знижує ушкодження при зніманні опалубки.

Яка область застосування поліпропіленової фібри?

  • Промислове будівництво, промислові підлоги
  • Приватне будівництво - фундаменти, штукатурки, розчини, стяжки
  • Дорожнє будівництво - мости, шляхопроводи, дорожнє покриття
  • Гідротехнічне будівництво - набережні, хвилерізи, морські захисні споруди
  • Підземне будівництво - тунелі, метро
  • Пінобетон і інші ніздрюваті бетони
  • Шахто-будування
  • Торкретбетон
  • Виробництво паль
  • Штампований бетон
  • Парапети та тротуарна плитка
  • Бетонні плити перекриттів, труби, блоки та ін.
     

Чи можна одночасно застосовувати поліпропіленову фібру та полімерну фібру Polyex Mesh?

Для запобігання виникнення як макро -, так і мікротріщин рекомендовано використовувати одразу два види фібри. Найкращим варіантом буде використання 1,5 кг  полімерної  фібри  Polyex Mesh для армування бетону та 1кг поліпропіленової фібри для мікроармування від тріщиноутворення на 1м³ розчину бетону.


Поліпропіленова фібра починає працювати на запобігання тріщиноутворення на ранніх стадіях схоплення бетону, тоді як синтетична полімерна фібра Polyex Mesh являється армуючою на більш пізніх стадіях, аж до повного схоплення бетону до 28 доби та в подальшій експлуатації бетонної конструкції.

Найбільшу рушійну силу викликають деформації, що з часом виникають у бетонних конструкціях. Процеси, що пов’язані з навантаженням на згин та розтягнення, з внутрішнім напруженням при циклічному замерзанні та відтаванні, впливом зовнішнього середовища та корозійними процесами, суттєво впливають на стан конструкції. За допомогою додавання різних видів фібри в бетонні суміші можна запобігти, або значно знизити вплив цих факторів на бетонну конструкцію.