Що таке бентонітовий шнур

У цій статті ми розповімо про один з найпопулярніших матеріалів, який забезпечує гідроізоляцію бетонних конструкцій – бентонітовий шнур.
Ознайомившись з пропонованим текстом, ви отримаєте загальне уявлення про властивості, використанні, принципі дії, видах, виборі, монтажі відповідного профілю і його переваги.

Застосування та особливості

Ключовою властивістю бентонітового шнура є здатність розбухати і тілі бетону, поглинаючи вологу. Унікальну можливість збільшення в обсязі в результаті контакту з водою профілю дає його базова складова – бентонітова глина.
Такий матеріал набув поширення, завдяки легкості і простоті монтажу, а також відмінним експлуатаційним характеристикам. Відповідний шнур забезпечує надійну гідроізоляцію місць стику комунікацій і герметизує холодні технологічні шви в умовах морозу, спеки і різких перепадів температур.
Сфера використання даного матеріалу-прокладка інженерних комунікацій, ремонт і реконструкція експлуатованих бетонних конструкцій і нове будівництво.


Бентонітовий шнур, що є безпосереднім і головним учасником системи гідроізоляції, розширюється в тілі бетону, чим істотно спрощує будівельні роботи.
Фішка цього матеріалу-збільшення в обсязі в результаті контакту з водою. В результаті профілем абсолютно герметично заповнюються всі тріщини, порожнечі і шви.

Шнур на основі бентонітової глини використовується для герметизації:

  • швів між бетонними плитами (маються на увазі холодні робочі шви)
  • вводів водопровідних, каналізаційних комунікацій та тепломереж централізованого опалення
  • отвори, що з'являються в бетоні після демонтажу опалубки.

Бентонітовий шнур, збільшуючи свій обсяг через гідратацію приблизно в 4 рази, здатний прилягати до бетонної поверхні щільно і міцно. Він набуває консистенцію, подібну гелю, і заповнює всі порожнечі, від швів до ділянок примикань. В результаті відповідної герметизації конструкції стають надійно захищеними від потенційно небезпечної вологи.

Про види бентонітових шнурів та їх вибір

Нашим підприємством виробляються такі профілі серії Гідростоп Sanpol у різних розмірах.


Лінійка продукції включає в себе шнури з поперечним розрізом 0, 5х1 см, 1х2 см, 1, 5х2, 5 см. доповнює модельний ряд - шнур з круглим розрізом d 22 мм.
Якщо ви хочете замовити продукцію у великому обсязі з іншими габаритами і певною довжиною, ми виготовимо її спеціально для вас.

Стандартним варіантом вважається шнур п'ятиметрової довжини.

Вибирають бентонітовий шнур виходячи з товщини бетонних конструкцій і їх технологічної специфіки:

Слід віддавати перевагу виробникам з бездоганною репутацією – саме таке наше підприємство.

Принципи монтажу профілю

Технологія виконання монтажних робіт залежить від марки шнура. Для виконання такої роботи знадобляться дюбеля або спеціальна сітка.


Найчастіше бентонітовий шнур прибивається за допомогою сталевих цвяхів або притискається просічно-витяжною сіткою. Можливий варіант використання профілю для фіксації шнура.
Шнур з круглим розрізом d 22 мм вставляють в отвір, яке залишається після демонтажу стяжного гвинта, після чого з'єднання замазують ремонтною сумішшю.
Шнуром з прямокутним розрізом 5х20 мм при введенні інженерних комунікацій обертають трубу, застосовуючи для фіксації герметик або дріт, після чого заливають відповідне місце розчином ремонтної суміші.
Бентонітові шнури 20х30 мм, 15х25 і 10х20 мм, щоб герметизувати шви, прокладають по лінії цих швів і кріплять за допомогою сітки, використовуючи при цьому клей (герметик) і дюбеля. Фінальним етапом такого монтажу є заливка бетонним розчином.

Які плюси має бентонітовий шнур

Такий матеріал зарекомендував себе рядом переваг:

  • демократичною вартістю
  • простота монтажу (ця робота вимагає мінімальних навичок і обходиться без спеціального інструментарію)
  • надійність експлуатації в умовах морозів до-30 ° з і спеки до 50°з
  • пластичність
  • здатність витримувати значне гідростатичний тиск.

Можна бентонітовий шнур монтувати і на вологу основу-це герметичність конструкції, це не вплине.